Sinds ik me heb verdiept in de Curly Girl methode krijg ik regelmatig de vraag of sulfaten in shampoo slecht voor je haar is. Want waarom zijn ‘sulfaatvrije shampoo’s’ zo populair? Daar vertel ik je in deze blogpost alles over.
Wat zijn sulfaten?
Sulfaten zijn eigenlijk niets anders dan reinigingsmiddelen. Ze hebben een ontvettende werking, zorgen ervoor dat vuilresten makkelijk verwijderd worden en laten je shampoo zo lekker schuimen. Niet zo gek dat ze zo veel gebruikt worden in onze beautyprodiucten!
De meest bekende: SLS en SLES
Sulfaten zijn er in verschillende soorten, maar ik denk dat SLS en SLES wel verreweg de meest bekenden zijn, daarom noem ik ze hier wat uitgebreider. SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfaat en is de meest irriterende en uitdrogende variant die er is. Om deze reden is er dan ook veel ophef over dit ingrediënt en zie je dat steeds meer merken het vermijden. De vervanger van dit ingrediënt is vaak SLS, ofwel Sodium Laureth Sulfaat, een iets mildere variant. Dit ingrediënt laat producten ook schuimen, werkt reinigend maar is minder irriterend.
Zijn sulfaten in shampoo slecht?
Laat ik beginnen met: niet iedereen krijgt last van SLS of SLES. De één heeft simpelweg en minder gevoelige (hoofd) huid dan de ander. Ook hangt het er van af hoeveel SLS of SLES in de producten zit. Sulfaten zijn niet per definitie slecht voor je. Bovendien zijn er tallzoe verschillende sulfaten; een aantal uitdrogende (zoals SLS en SLES) maar er zijn ook hele milde sulfaten waar niets op aan te merken is.
Mijn mening? Ik houd niet van het hele trekkerige gevoel op mijn gezicht dus probeer ik gezichtsreinigingsproducten met sulfaten te vermijden. Wat betreft een shampoo ben ik iets minder kieskeurig.
Ik schreef eerder een uitgebreide blogpost over sulfaten in cosmetica en crèmes dus mocht je daar meer over willen weten dan vindt je dit artikel wellicht interessant.
2 comments
Ik vermijd ze ook niet, niet in shampoo en niet in cleansers. Ik heb ook wel eens cleansers voor het gezicht gehad waar geen sulfaten in zaten, maar waarmee ik toch na gebruik een wat trekkerige huid had, het ligt ook natuurlijk wel een beetje aan de rest van de samenstelling.
Sinds een poos was ik mijn haar vooral met producten zonder SLS en ik heb het idee dat mijn haar minder droog is. Ik vermijd het niet volledig, maar ik let er wel op.