Wie goed voor zijn huid zorgt en kritisch is op wat ‘ie wel en niet op zijn huid smeert investeert in een goede crème. En voor kwaliteit betaal je. Maar werkt het echt zo? Zijn dure crèmes beter dan goedkope? In deze blogpost vertel ik je hoe deze skincare junkie daar over denkt.
Duur versus goedkoop | Hoe kan dat toch
Hoe kan het toch dat supermarkten of grote drogisterijketens een dagcrème aanbieden voor een paar euro en je in de gemiddelde parfumerie zo honderd euro kwijt bent. En dan heb ik het nog niet eens over de écht exclusieve merken. Zijn die dure crèmes nou echt zoveel beter?
Om die vraag te beantwoorden wil ik het graag eerst met je hebben over waar dat verschil in prijs door wordt veroorzaakt, want dit heeft verschillende redenen. Producenten van hoger geprijsde producten maken vaker gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen, gebruiken andere ingrediënten maar gebruiken ook vaker luxe verpakkingen, besteden meer aandacht aan de look & feel en hun marketingapparaat moet ook ergens van betaald worden.
Persoonlijk kies ik vaak voor merken uit het midden segment. Momenteel bestaat mijn skincare routine uit merken als Biodermal, Clay and Glow, Loveli en Kiehls. Hoe is dat voor jou?
Zijn die ingrediënten beter?
Duurdere producten bevatten dus vaak andere, exclusievere ingrediënten maar bovenal zit er meestal een grotere hoeveelheid aan werkzame stoffen in. Dat betekent dat ze gerichter huidproblemen aanpakken.
Toch is de basis van de meeste crèmes gelijk waardoor een goedkope crème even goed voor je kan zijn als een duurdere. Helemaal als je weinig huidproblemen hebt. Iets wat ik als skincare junkie ook herken. De afgelopen jaren heb ik veel crèmes uitgeprobeerd; van duur tot goedkoop. En eerlijk gezegd zijn er maar weinig producten waarbij ik écht verschil merkte (op speciale crèmes na die specifieke huidproblemen aanpakken).
Zowel tussen de goedkope als duurdere crèmes zaten hele fijne smeersels. En minder fijne.
Je koopt een belevenis
Wij consumenten willen graag iets beleven. We willen ons identificeren met een influencer, bij een bepaalde groep horen, onszelf een bepaalde lifestyle aanmeten. En daar horen dure producten bij. Niets voor niets besteden producenten van duurdere merken veel geld aan hun marketing. Je koopt in feite een duurdere verpakking; een mooi flesje; een luxe geur; en bovendien het idee dat jij je een bepaald product kunt veroorloven. Je hoort erbij!
Dus zijn dure cremes nou echt beter?
Nee. Goedkope crèmes kunnen net zo goed zijn als dure crèmes. De basis ingrediënten van de meeste crèmes zijn gelijk en zijn daarmee prima als jij je huid gewoon wilt hydrateren. In de meeste gevallen betaal je voor de marketing, die trouwens ook vaak wordt veroorzaakt door een geur. Lees: meer parfum dus slecht voor je huid. Maar aan de andere kant kan een duurdere creme ook meer werkzame stoffen betekenen.
Persoonlijk vind ik héél dure crèmes onzin; dan betaal je grotendeels voor de marketing en het idee ergens bij te kunnen horen. Héél goedkope crèmes kunnen best voldoen voor jouw huid maar verwacht dan niet dat er veel goede werkzame stoffen in zitten die wat voor je huid doen. Dan zit er waarschijnlijk grotendeels water, olie en vulstoffen in.
Dus wil je echt weten wat je op je huid smeert? Check dan de ingrediëntenlijst; of je nou een duur of een goedkoop product koopt.
*
2 comments
Fijn artikel!! Ik kies vaak merken van de apotheek, meestal die mijn dermatoloog me voorschrijft of waarvan ik weet dat mijn huid niet op reageert.
Mijn motto is altijd; dure crèmes zijn zeker niet altijd beter, maar je kan van een crème van een paar euro ook niet verwachten dat er de beste ingredienten in de juiste concentraties aan zijn toegevoegd. Ik kies dus ook meestal voor het midden-segment;-)