Hoe zijn jullie met doe-het-zelven? Ik beken alvast eerlijk: ik heb twee kinderhanden en vraag Jarno steevast om hulp bij het in elkaar zetten van een Ikea aankoop. Hij doet de laatste tijd veel in ons huis, want dat is gewoon praktisch en vooral stukken voordeliger. Toch zijn er ook gevaarlijke klusjes in huis die je beter uit handen kunt geven. Zoals de dakgoot schoonmaken. En meer….
Klusje 1: De schoorsteen vegen
Telkens als je stookt blijven er onverbrande deeltjes achter in het rookkanaal. Na een tijdje beginnen deze deeltjes een aanslag te vormen. Deze aanslag is niet alleen erg hardnekkig, maar vliegt ook makkelijk in de brand. Vuil in de schoorsteen kan zo dus makkelijk een schoorsteenbrand veroorzaken, of koolmonoxidevergiftiging.
Daarom is het belangrijk om minstens één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen. Zelf krijg je de aanslag namelijk moeilijk weg. Bovendien kun je er ook niet makkelijk bij. Maar een schoorsteenveger heeft de juiste opleiding en middelen om je schoorsteen weer helemaal spic en span krijgen. Zo stook je ook komende winter weer schoon en onbezorgd.
Klusje 2: De dakgoot schoonmaken
Weinig mensen gaan voor hun lol het dak op. Op het dak werken kan namelijk een link klusje zijn. Vooral als je de dakgoot schoonmaakt. Daarvoor moet je namelijk met water werken en daardoor kan het aardig glad worden op het dak. Het laatste wat je wil is een ongelukkige valpartij. Vooral als je niet zo goed weet hoe je dit klusje moet aanpakken.
Neem daarom het zekere voor het onzekere en schakel een specialist in. Een loodgieter heeft dit klusje namelijk zo gepiept. Het is aan te raden om je dakgoten minimaal één keer per jaar te laten reinigen. Het liefst aan het einde van het najaar. Zo blijven de goten in goede conditie en voorkom je dat er problemen ontstaan door gebrekkig onderhoud. Zoals een lekkage, houtrot, schimmel of andere waterschade.
Klusje 3: De cv-ketel onderhouden
Uit elke cv-installatie kan koolmonoxide vrijkomen. Ook als je je ketel goed onderhoud. Koolmonoxide is een gevaarlijke soort gas. Je ruikt, ziet en proeft het niet. Maar als het vrijkomt, dan kan het zelfs dodelijk zijn. Elk jaar komen er honderden Nederlanders in het ziekenhuis terecht vanwege koolmonoxidevergiftiging. En jaarlijks overlijden er zo’n 11 mensen aan de gevolgen ervan.
Daarom is het verstandig om je cv-onderhoud altijd door een erkende cv-technicus te laten uitvoeren. De meeste ketels moeten elke 1-3 jaar onderhouden worden. in de instructies van de fabrikant staat hoe vaak je jouw installatie moet laten checken.