Afgelopen maand hebben wij onze tuin onderhanden genomen. En wat begon als een klein project (namelijk de tuintegels in de voortuin vervangen) werd een halve tuinrenovatie waarbij zowel onze voor- als achtertuin compleet op de schop ging. Waarbij we graag een groot gedeelte tuintegels wilden (want praktisch met twee opgroeiende kids!) máár ook graag een natuurlijke, groene tuin wilden behouden.
Gras, de heerlijke voordelen ervan
Met een jong gezin wordt het vaak kiezen: gaan we voor de tegeltuin, waar ons kind heerlijk op een stepje kan spelen bijvoorbeeld, of kiezen we voor wat meer groen in de vorm van gras? Je kunt het combineren natuurlijk en dat is voor ons dé oplossing geweest. Groen maar toch onderhoudsvriendelijk. Dus loop een rij tegels uit je tuin en plaats er grasmatten, zo simpel kan het zijn. Het voordeel?
- Je tuin biedt nu plaats voor je kids om zowel op de tegels te sjezen, als lekker in het gras te spelen
- Jouw tuin staat niet meer blank na een hoosbui, het water loopt echt veel sneller weg
- Je tuin wordt weer natuurlijk, in plaats van een stenen achterplaats. Wel zo gezellig ook.
- Er is veel meer verkoeling in de tuin, gras houdt de warmte niet vast zoals tuintegels dat doen
- Er valt meer te genieten van je tuin, ook ’s winters als je lekker in de terrasoverkapping zit, zit je toch in het groen
Gras in de tuin? Do’s en don’ts
Een grasmat lijkt op het eerste oog weinig werk maar wie al gras heeft liggen in de tuin weet dat je er écht wel even tijd voor vrij moet maken. Wil je het namelijk mooi houden, zonder open plekken en mos. Gelukkig kun je er heel makkelijk graszaad op strooien, zodat je gazon weer mooi één geheel wordt. Zonder dat je de boel eruit moet halen en een nieuwe grasmat moet plaatsen.
Graszoden niet zelf vervoeren
Grasmatten plaats je op een totaal onbedekt stuk aarde, zoals het deel waar je de tuintegels van verwijderd hebt. Je kunt dan graszoden kopen en thuis laten bezorgen (dit zijn dingen die je niet in je auto wilt vervoeren, als het auto-interieur je lief is).
Looppaden
Zorg er ook altijd voor dat je looppaden aanlegt en niet door het gras hoeft te lopen om bijvoorbeeld bij de tuindeur te komen, of bij een tuinhuisje. Tijdens de herfst en wintermaanden kan gras zompig worden na felle hoosbuien. Je vertrapt het gras dan door eroverheen te lopen én je creëert dan ook nog eens een blubberpoel op den duur. Daarnaast wil je gewoon geen looppad door je gras creëren, dat is ronduit lelijk. Kies dus voor een mooi strak tuinpad van natuurtegels, of kies voor staptegels.
Vlonderplanken
Helemaal fantastisch en zeer naturel zijn vlonderpaden door de tuin, die boven het gras uit lijken te zweven. Geweldig om met een verhoogd terras te combineren, wat eveneens van vlonderplanken gemaakt kan worden. Dit is echt een next level tuin experience! Kies dan altijd wel voor composiet vlonderplanken, ze laten geen splinters achter op je voeten en hebben geen onderhoud nodig, aangezien composiet deels uit hout en deels uit kunststof bestaat. Dat is een projectje waar we volgend voorjaar mee aan de slag willen, en zo is er in en om het huis altijd wel wat te doen.