Met gadgets houden we tegenwoordig bij hoeveel calorieën we verbruiken, of we wel goed slapen en of de bloeddruk oké is. Je kan zelfs met de ecg-app op de Apple Watch een heus elektrocardiogram maken!
Met een thuistest je lichaam gezond houden
Nu worden veel van dit soort gadgets nog voor de lol gebruikt. Maar ik geloof dat we in de toekomst ons lichaam steeds vaker zelf in de gaten gaan houden. De techniek is er, je hoeft niet altijd meer fysiek naar een huisarts en dat bespaart kosten.
Schaamte en soa’s
Nog een reden om thuis je gezondheid in de gaten te houden: schaamte. Veel mensen lopen niet graag te koop met hun fysieke en mentale kwaaltjes. Hoewel ik het graag anders zou zien, is er nog veel taboe. Mensen durven niet naar de huisarts. Bijvoorbeeld uit schaamte om bekenden tegen te komen, of omdat je niet graag een arts je lichaam laat onderzoeken.
Een goed voorbeeld van zo’n taboe is een soa. En daarom besteed ik hier vandaag aandacht aan. Wist je dat meer dan 70 procent van de vrouwen geen klachten krijgt van chlamydia? En dat chlamydia bijna 100.000 keer per jaar voorkomt? En wanneer je wel iets voelt dan zijn de klachten vaag en onduidelijk. Door je niet te laten testen loop je als vrouw het risico op onvruchtbaarheid en vorm je ook nog eens een gevaar voor je toekomstige bedpartners. Geen klachten, taboes en corona.
Dat kan anders! Inmiddels werken veel zorgprofessionals samen met online startups om zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier in staat te stellen thuis te testen met zelftesten.
Thuis op soa’s testen
Bijvoorbeeld op soa’s. Helemaal anoniem neem je zelf lichaamsmateriaal af. Dit stop je in een meegeleverd retourdoosje inclusief beschermingsmateriaal. Dit doosje stop je in een gewone brievenbus en stuur je op naar een gecertificeerd lab. Deze laboratoria analyseren ook de testen die je bij de huisarts of bijvoorbeeld de GGD doet. Met een unieke code kun je als gebruiker vervolgens binnen een paar dagen de uitslag online opvragen. Geen reden meer om zoiets uit te stellen dus!
Inmiddels is het zelfs mogelijk om bij een positieve test ook online een behandeling aan te vragen. Aangesloten huisartsen schrijven een online recept uit, dat wordt opgestuurd naar een apotheek. Die stuurt je dan discreet medicatie op. No more excuses!
Maar let wel op…
Voordat je nu op zoek gaat naar een aanbieder van thuistesten, wil ik je wel de tip geven om goed te controleren wie erachter zit en of de test wel betrouwbaar is. Als het om gezondheid gaat dan is privacy zo belangrijk! Het gaat immers om gevoelige medische data. Check bijvoorbeeld of het bedrijf is aangesloten bij het Thuiswinkel Keurmerk, of ze voldoen aan de internationale richtlijn van medische laboratoria en of er daadwerkelijk artsen en microbiologen zijn aangesloten.