Sieraden bij kleine kinderen is een veel besproken (en gevoelig!) onderwerp merkte ik laatst. Wat vind jij, ja of nee? Ik vertel je in deze blogpost hoe ik daar bij onze kleuter mee om ga.
Een echt dametje
Als moeder van een ware peuterprinses hoor ik dagelijks: ”Mama, mag ik jouw ketting om?” of ”Mag ik lippenstift op?” en ”Ik wil oorbellen van Sinterklaas!” Onze kleuter is dol op sieraden, make-up en een echt dametje. Wij dringen haar die typische meisjes dingen trouwens absoluut niet op. Geven haar ook auto’s en boekjes over tractoren maar kennelijk kijkt ze het af bij haar moeder haha.
Wanneer geef je een kind sieraden?
Ongeveer een jaar geleden, toen ze drie jaar oud was, heeft ze samen met haar oma verschillende kettingen en armbandjes gemaakt. Je kent die pakketten vast wel. Leuke houten kralen waarmee ze zelf hun sieraden kunnen maken. Een leuke activiteit voor een druilerige zondagmiddag en daarna perfect om aan te trekken bij het wekelijkse verkleedpartijtje waarbij al haar prinsessenjurken uit de kast komen. Bovendien waren ze erg stevig en de kralen groot genoeg om ongelukken te voorkomen.
Ze droeg ze echter niet alleen bij haar verkleedjurken, ze wilde ze elke dag om. Kettingen en armbanden droeg ze als een soort verlengstuk van haar outfit. Elke dag. Ook die standaard bij haar verkleedjurken zaten. Dat vond ik nooit een probleem. Als zij er blij van wordt?
Een sieraad voor altijd
Toen ze vier jaar werd kreeg ze van haar oma een echte zilveren meisjes armband. Tess vroeg er zelf om en bovendien is zo’n schattig armbandje dat je gekregen hebt echt een item om voor altijd te bewaren.
Nu ze naar de basisschool gaat denk ik er iets anders over. Haar kettingen en mooie armbandjes bewaren we nu voor speciale dagen en ringen vind ik sowieso geen prettig idee omdat je daar best snel achter blijft haken. Laatst heeft ze van O’Necklace een zilveren armbandje met een ananas en de letter T gekregen. Helemaal zelf uitgezocht en daar is ze trots op! Hij is stevig en gaat niet snel kapot. Dat vind ik belangrijk.
Oorbellen bij een baby of dreumes?
Dat vind ik een ander verhaal. Er zijn zat baby’s of dreumessen met gaatjes in hun oren. Een keuze die iedere moeder voor zichzelf moet maken maar mijn keuze is het niet. Ik vind het simpelweg niet mooi bij zo’n kleintje en stiekem ook erg zielig. Tess is nu vier en roept al een jaar of twee dat ze ‘echte’ oorbellen wil. Toch vind ik haar daar nu nog te jong voor, zij beseft helemaal niet wat het inhoudt en een paar neppers als 5 december cadeau maakt haar net zo blij. En daar mag ze thuis dan prima mee rondparaderen.
Wat vinden jullie? Sieraden bij kleine kinderen, ja of nee?
Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen. Lees mijn disclaimer.
4 comments
Als niet-moeder sta ik hier eigenlijk nooit zo bij stil, maar het is inderdaad wel een interessante vraag om over na te denken. Oorbellen bij heel jonge kindjes vind ik eigenlijk zielig, vanwege het gaatjes prikken, dat doet toch best pijn! Maar eenmaal op een zekere leeftijd denk ik; waarom niet? En al helemaal als ze het zelf aangeven dat ze het graag willen. Ik weet van mezelf dat ik vroeger (oh, nog steeds trouwens;-))) een echt meisje-meisje was en dol was op sieraden!
Ik vind het prima kunnen. Oorbellen bij baby’s vind ik dan weer niets, maar als ze een jaar of vier zijn; why not. Gaatjes prikken doet écht geen pijn. Ik zat altijd als klein meisje aan de oorbellen van mijn mama te friemelen. Toen ik vier was heb ik eigen oorbellen gekregen en ik was er zó blij mee.
Ik vind persoonlijk dat het wel kan en iedereen het lekker zelf moet weten. Mijn dochter draagt oorbellen en soms een kettinkje.
JA! Ik droeg vanaf een klein babytje al oorbellen en ik vond het juist onwijs leuk en super schattig. Mijn moeder is een echte ekster (haar woorden) en ik heb dat overgenomen haha.