Vandaag beantwoord ik weer een nieuwe beautyvraag van jullie, die deze keer gaat over schadelijke stoffen in huidverzorging. Welke ingrediënten in je skincare kun je beter vermijden?
Joanna van Burgertrutjes stelde deze vraag een paar weken geleden. Logisch want de lijst met schadelijke stoffen in huidverzorging lijkt steeds langer te worden. Ik heb het gevoel dat tegenwoordig niets meer 100% veilig is en we overal bang voor moeten zijn. Dat vond ik ook gelijk het moeilijke aan de vraag van Joanna, want ALLE schadelijke stoffen in huidverzorging opnoemen? Daar is geen beginnen aan en eerlijk is eerlijk, dat kan ik ook niet. Deze vijf zijn in elk geval het onthouden waard:
Parabenen
Kort gezegd zijn parabenen conserveringsmiddelen. Ze zorgen ervoor dat onze producten langer bewaard kunnen worden en dat je product zijn werking blijft behouden. Er zijn geen bewijzen dat parabenen echt slecht voor je zijn maar er zijn echter ook geen bewijzen dat ze wel OK zijn. Er wordt nog steeds veel onderzoek naar parabenen gedaan en we weten lang niet alles van dit ingrediënt. Ik probeer parabenen zo veel mogelijk te vermijden, zonder panisch te worden als ik wel een product met parabenen in mijn badkamer zie staan hoor. Wil je meer weten over parabenen of de alternatieven hiervoor (die ook niet zo OK blijken te zijn!)? Lees dan nog eens dit uitgebreide BeautyDossier.
Methylisothiazolinone
Één van die alternatieven is methylisothiazolinone. Dit is een conserveringsmiddel, net als parabenen dat zijn. Veel fabrikanten zoeken naar alternatieven omdat steeds meer mensen parabenen willen vermijden. Maar of je daar dan blij van wordt? De kans op een allergische reactie is bij methylisothiazolinone erg groot. Dan moet je denken aan zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem. Dit geldt met name voor cosmetica of verzorgingsproducten die op de huid worden aangebracht en niet worden afgespoeld, zoals bij huidverzorging natuurlijk het geval is. In Europa wordt geadviseerd geen methylisothiazolinone in leave in producten te gebruiken. In Canada en Japan is methylisothiazolinone helemaal verboden. Of het daarmee dan een goed alternatief is? Ik betwijfel het!
Sulfaten
Nog zo’n bekend ingrediënt: sulfaten. Sulfaten zijn reinigingsmiddelen die ervoor zorgen dat een product lekker schuimt. Je vindt sulfaten dan ook vaak in reinigende producten en minder vaak in huidverzorging. Sulfaten zijn er in verschillende soorten, waarvan Sodium Lauryl Sulfaat de meest bekende is. Dit is meest irriterende en uitdrogende reiniger die er bestaat en kun je daarom beter vermijden. Waarom zou je je huid bewust uitdrogen? Dan kan je daarna weer met een crème in de weer die je huid weer zacht maakt. Onzinnig toch? Wil je meer over Sulfaten weten? Check dan deze blog.
Parfum
Een haat/liefde verhouding heb ik met parfum. Aan de ene kant gebruik ik graag geparfumeerde producten, aan de andere kant wordt mijn huid er niet vrolijk van. Herkenbaar? Niet alleen mensen met een gevoelige huid kunnen last hebben van huidirritaties door parfum, dat geldt voor iedereen. In synthetische parfum zitten behoorlijk wat chemicaliën waarvan je nooit precies weet welke precies. Veel mensen krijgen er dan ook huiduitslag of huidirritaties van. Dat je van parfum jeuk kunt krijgen wist je misschien wel maar wist je ook dat er negatieve lange termijn effecten zijn? Parfum maakt je huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf en het ervoor zorgt dat je huid minder snel herstelt.
Alcohol
Als laatste ingrediënt in de lijst met schadelijke stoffen in huidverzorging: alcohol. In veel huidverzorgingsproducten wordt alcohol gebruikt om producten luchtiger te maken maar ook om te ontsmetten of te zorgen dat producten sneldrogend worden. Veel mensen denken dat je alcohol in je beautyproducten per definitie moet vermijden maar dat is wel kort door de bocht. Er zijn verschillende soorten alcohol, met een eigen werking. In het kort kun je zeggen dat de soorten die eindigen ‘cetyl’ OK zijn. Dat zijn de zogenaamde vette, goede alcohol soorten, deze zorgen er juist voor dat het vocht in je huid blijft. De andere soorten werken uitdrogend en kunnen je huid beschadigen en verouderen. Wil je weten welke vormen je beter kunt vermijden en hoe je ze herkent? Ik schreef daar lang geleden een blogpost over.
Heb jij ook een vraag? Let me know! Wie weet beantwoord ik jouw vraag in een volgend BeautyDossier.
9 comments
Gek idee eigenlijk… hoe ouder je bent hoe meer parabenen en andere stoffen heb je in al die jaren gebruikt. Ik had wat later geboren moeten worden wat dat betreft 🙂
hahaha dat is een goede Babs. Ach soms moet je ook niet alles willen weten 😉
Om deze redenen gebruik ik vrijwel alleen maar natuurlijke huidverzorging. Naar mijn idee zitten deze ingrediënten daar niet in. In moet bekennen dat ik qua ingrediënten niet zo heel goed op te hoogte ben. Dus mijn vraag is: zitten er ook schadelijke stoffen in gecertificeerde natuurlijke cosmetica?
Dat is een goede vraag Sara! Ik ga er nog een keer in een uitgebreide blog voor je dieper op in. Maar ik kan je alvast wel vertellen dat natuurlijke cosmetica niet perse betekent dat je er geen (allergische) reactie van kunt krijgen. Er zijn ook genoeg stoffen in natuurlijke producten waar je op kunt reageren. Zomaar even twee ingrediënten waar ik wel eens op reageer; lavendel en eucalyptus bijvoorbeeld.
alcohol is ook zo slecht, ik ben blij dat ik een biologische lijn verkoop!
Ik let er nooit heel erg op eigenlijk. Maar wel interessant om dit te lezen. Ga ik er in het vervolg beter op letten.
Wat leuk dat je mijn vraag hebt gebruikt in jouw blog!! Ben erg blij met de informatie, zo dacht ik eigenlijk altijd de alcohol juist goed was. Maakt juist alle bacterien dood… Maar dat is dus toch niet zo
Toch handig om te weten! Om eerlijk te zijn had ik mij hier niet echt goed in verdiept. Toch bij huidirritaties ec is het wel handig om te weten.
Wat een handige blog! Dat van die alcohol met cetyl op het einde wist ik niet! Parabenen vind ik ook lastig te herkennen. SLS vermijden is ook best een uitdaging volgens mij…