Een huis kopen in deze tijd is onwijs lastig. Maar wat nu als je huidige huis simpelweg te klein is (geworden?)? Door gezinsuitbreiding of werk en je mist een extra kamer? Welke reden je ook hebt voor uitbreiding van je woning, de keuze voor een dakkapel is naast de uitbouw een veel gekozen optie om je woning te verruimen. Want een nieuw huis kopen hoeft niet altijd.
Welk type zolder heb je?
Er zijn grofweg twee type zolders. De kruipzolder (die ook wel een vliering heet). Die is meestal bereikbaar met een uitvouwbare trap, de vlizotrap. De vliering kent een houten vloer en je kunt er vaak alleen in het midden rechtop in staan. En dan is er ook de volwaardige zolder, waar je in het overgrote deel rechtop kunt staan. Om een vliering als slaapruimte of hobbyruimte te gebruiken moet je de vloer vaak verstevigen. Geen gemakkelijke klus, die je door een aannemer moet laten uitvoeren.
De gewone zolderruimte heeft een betonvloer of een houten vloer. Deze ruimte is een stuk makkelijker om te turnen in een extra ruimte, slaapkamer of werkkamer. Is ‘ie te klein? Dan kan een dakkapel uitkomst bieden om de ruimte te vergroten.
Vergunning nodig voor dakkapel?
Soms heb je een vergunning nodig voor een dakkapel. Dat hangt af van de gemeente waarin je woont. Daarnaast doet het er toe of je in een pand woont wat op de monumentenlijst staat. In de meeste gevallen is er voor een dakkapel, die in het dakvlak geplaatst wordt geen vergunning nodig. Wil je het zeker weten? Informeer altijd even bij je gemeente.
Daar waar een vliering is, kan er gekozen worden voor een dakopbouw, mits de vloer van de vliering geschikt is voor gebruik. De dakopbouw creëert echt een nieuwe etage, doordat het dak grotendeels verhoogd wordt, op de randen na. Deze werkzaamheden kun je als doe-het-zelver beter niet zelf uitvoeren; dit is een te grootschalige ingreep, waar vaak een architect aan te pas komt en er is een omgevingsvergunning nodig voor deze dakverhoging.
Dakkapel zelf plaatsen?
Ben je een handige klusser? Dan kan het best zijn dat je zelf een dakkapel kunt plaatsen. Iemand met de nodige kennis en kluservaring en de juiste gereedschappen kan het vast zelf. Als je die niet hebt moet je alleen al zulke duurdere investeringen doen. denk aan een steiger kopen, een bouwkraan huren en je hebt een zaagtafel en afkortzaag nodig. En vergeet dan alle kleine overige gereedschappen niet.
Investering in materialen waard
Die investeringen ga je waarschijnlijk niet doen. Zelfs niet als je handig bent. Want waar ga je een rolsteiger nog eens voor gebruiken? Wie de muren van zijn huis periodiek zelf wil bijhouden, zoals voegwerkzaamheden, of de dakgoot schoonhouden en dakpannen controleren – kan ‘m vast nog wel eens gebruiken. Een kundige doe-het-zelver heeft er een waardevolle investering bij. Maar ben je dat niet? Huur dan gewoon een klusbedrijf in.