Wat zit er allemaal in je cosmetica? Om daarachter te komen moet je de ingrediëntenlijs van je beautyproducten lezen. Maar dat klinkt makkelijker dan het is. Want vaak staan er veel ingewikkelde namen op. Hieronder lees je hoe je zo’n zogenaamde INCI ingrediëntenlijst precies leest.
Ben jij je bewust van wat je op je lichaam smeert?
Toen ik in 2013 een Nederlandse beautyblog begon zag ik het een beetje als mijn persoonlijke missie om jou ervan bewust te maken wat je op je lijf smeert. Of je nu wel of geen producten met parfum, parabenen, siliconen of minerale olie gebruikt moet je helemaal zelf weten. Zolang je maar weet wat je gebruikt. En dat begint allemaal bij het lezen van de ingrediëntenlijst van jouw cosmetica en/of beautyproducten: de INCI lijst.
Wat is een INCI lijst?
De letters INCI staan voor International Nomenclature Cosmetic Ingrediënt. Oftewel: dit is het internationale naamgevingssysteem voor ingrediënten van cosmetica. Fabrikanten van beautyproducten zijn in Europa verplicht om te vermelden welke ingrediënten zij in hun producten verwerkt hebben. Zo weet jij waar je product van gemaakt is en kun je op basis daarvan besluiten een product wel of niet te kopen.
Hoe lees je die INCI ingrediëntenlijst dan?
Alleen, zo’n INCI ingrediëntenlijs lezen is knap lastig. Ik verdiep me al jaren in dit onderwerp en nog steeds blijf ik het moeilijk vinden. En dan te bedenken dat de gemiddelde consument daar helemaal niet mee bezig is. Wat het vooral moeilijk maakt zijn alle ingewikkelde, latijnse namen die op zo’n INCI lijst staan. Daar heb ik er door de jaren heen een aantal van uitgelicht en dat zal ik de komende tijd weer wat vaker doen. Dus mocht jij zo’n naam tegenkomen waarvan je denkt: ‘Huh?’ Laat het me dan zeker weten, dan help ik je!
Maar voor nu wil ik graag een aantal standaard regels rondom INCI lijsten met je delen die het in elk geval een stuk makkelijker maken om jou te helpen de ingrediëntenlijst van je favoriete beautyproducten te lezen:
- Ingrediënten staan altijd vermeld in volgorde van de hoeveelheid die in het product is verwerkt. Staat een ingrediënt aan het begin van de INCI lijst? Dan zit er relatief veel van deze stof in. Andersom geldt hetzelfde natuurlijk. Exacte percentages hoeven fabrikanten trouwens niet te vermelden omdat dat concurrentie gevoelige informatie is. En dat is super jammer.
- Een andere manier om te bekijken hoeveel van een bepaalde stof in een product zit, is de ingrediëntenlijst in drieën op te delen. Het eerste deel van de ingrediëntenlijst staat gelijk aan 90-95% van het product, het tweede deel 5-8% en het laatste deel 1-3 %.
- Zijn er stoffen waarvan minder dan 1% in het product verwerkt is? Dan mag een fabrikant deze aan het eind van de INCI ingrediëntenlijst, in willekeurige volgorde, benoemen.
- Parfum bestaat uit meerdere bestanddelen en die hoeft een fabrikant niet allemaal te vermelden. Alleen het woordje parfum is al voldoende. Met als uitzondering een aantal bestanddelen die vaak allergieën veroorzaken, die moet een fabrikant wel verplicht vermelden. Voorbeelden hiervan zijn: limoneen, linalool of hexyl cinnamal.
Hoe korter een ingrediëntenlijst, hoe minder overbodige zooi erin zit
Mijn stelregel is dat hoe korter een INCI ingrediëntenlijst is, hoe minder overbodige ‘zooi’ erin zit. En zoek je een creme met hyaluronzuur of arganolie? En staat dat bestanddeel dan helemaal onderaan de lijst? Dan zou ik het niet kopen, je wilt wel dat de hoeveelheid werkzame stoffen voldoende is.
Het herkennen van al die (Latijnse) is knap lastig en is ook niet iets wat je 1,2,3 onder de knie hebt. Dat is dan ook de reden dat ik er de afgelopen jaren heel wat artikelen over schreef. En twijfel je over een ingrediënt? Als je je smartphone bij je hebt in de winkel, is Google je grote vriend! Zo zijn er verschillende websites waar ze alle beauty ingrediënten voor je op een rij hebben gezet.
*Dit artikel verscheen eerder in 2016 en heb ik in 2024 voor je geupdate.
8 comments
Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat bijna nooit lees.
Volgens mij doen heel veel mensen dat niet hoor. Ik ook niet altijd 😉
Ik ook niet, wist niet eens dat het zo heette…;-)
Kan ik me heel goed voorstellen Hilde 😉
Ik speur altijd alleen naar kamille als ik twijfel of het er wel of niet in zit omdat ik daar bultjes van krijg maar verder let ik er niet heel erg op.
Ik kijk inderdaad ook vooral naar een bepaald aantal ingrediënten die ik liever skip! Vervelend wel dat je last hebt van kamille zeg.
Ik wist niet dat het zo heette! Goed artikel!
Dank je wel! Hopelijk heb je er wat aan gehad 🙂