Wat is de beste zonnebrandcrème? Die vraag krijg ik regelmatig, dus in deze blogpost vertel ik je over belangrijke ingrediënten van zonnebrandcrèmes. Waar moet je opletten? Hiermee maak je hopelijk makkelijker jouw keuze voor een zonnebrandcrème zonder troep.
Zonnebrandcrème zonder troep
Regelmatig krijg ik de vraag of ik tips heb voor een zonnebrandcrème zonder troep. Maar wat is troep? Tsja, dat weet ik eerlijk gezegd ook niet. Er zijn wel een aantal ingrediënten die je het best kunt vermijden (in zowel zonnebrandcrèmes als dagcrèmes) en ook de ene uV-filter is de andere niet. Máár je kunt altijd beter iets dan niets smeren. De zon is de grootste veroorzaker van rimpels en pigmentvlekken. Over huidkanker maar niet te spreken, goede bescherming is dus belangrijk!
Slechte ingrediënten in zonnebrandcrèmes
Eigenlijk is de basis van een goede zonnebrandcrème niet zo heel veel anders dan die van elk ander skincare product. Zeker als je een gevoelige huid hebt is het belangrijk om de INCI lijst van je producten te bekijken. Kort gezegd wil je zo min mogelijk irriterende stoffen, zo veel mogelijk mooie ingrediënten die je huid verbeteren én goede zonnefilters.
Deze ingrediënten kun je beter vermijden:
- Parfum geeft je crème een heerlijke geur maar kan pigmentvlekken veroorzaken en de kans op irritatie is groot. Of het nu een synthetische parfumvariant is of afkomstig van etherische olie van citrusvruchten, limonene, linalool, menthol en lavendel; één pot nat.
- Alcohol, en dan vooral de alcohol denat versie droogt je huid uit en kun je daarom beter vermijden.
- Parabenen skip ik zelf vanwege de grote kans op allergische reacties. Vooral mensen met een droge en gevoelige huid kunnen last krijgen van jeuk, rode vlekken en een schilferige huid. Meer hierover lees je in mijn blogpost zijn parabenen schadelijk?
- Nano deeltjes zie je regelmatig bij producten met natuurlijke zonnefilters. Voorbij bij Zinkoxide en Titaniumdioxide wordt het gebruikt om een witte waas te voorkomen. Nanodeeltjes kun je inademen en dat is slecht voor je. Dit kun je voorkomen door een zonnebrandcrème te kopen en geen zonnebrandspray. Het milieu wordt er echter ook niet blij van, nano deeltjes kunnen in de zee terechtkomen. Daarom skip ik ze bij voorkeur.
Lees meer over de verschillen tussen natuurlijke SPF en chemische SPF
Gebruik de juiste SPF en smeer, smeer, smeer
Maar bij het antwoorden van de vraag ”Hoe kies je de beste zonnebrandcrème voor jou” is de juiste SPF misschien wel het belangrijkste antwoord. De beschermingsfactor (SPF) geeft aan hoe veel langer je in de zon kan zitten zonder te verbranden, in verhouding tot wanneer je geen zonnebrandcrème gebruikt.
Gebruik je een SPF 10 en ben je na 10 minuten in de zon nog net niet verbrand? Dan kan je nu 100 minuten in de zon zonder te verbranden. Smeer je factor 20? Dan kan je 200 minuten in de zon. Uiteraard als je voldoende van het product gebruikt en regelmatig bijsmeert. Over het algemeen geldt dat er 4 huidtypes zijn en dat daar de volgende SPF bij hoort:
- Huidtype I: Mensen met een zeer lichte huid. Je wordt niet of nauwelijks bruin en verbrand zeer snel. Kies de hoogst mogelijke SPF.
- Huidtype II: Mensen met een lichte huid. Je verbrandt snel en wordt langzaam bruin. SPF 25 wordt zeker aangeraden.
- Huidtype III: Mensen met een licht getinte huid. Jij verbrandt niet zo snel en word gemakkelijk bruin. Een SPF 10-15 wordt aangeraden.
- Huidtype IV: Mensen met een getinte huid. Jij verbrandt vrijwel nooit en bruint snel. Je kan dan ook met een lager SPF af, dat jij geen zonnebrandcrème hoeft te gebruiken is echt een fabeltje. Kies zeker een SPF 10.
Zelf gebruik ik op aanraden van mijn dermatoloog factor 30. Volgens haar is het verschil tussen factor 50 en 30 verwaarloosbaar als het gaat om het risico op verbranding (mits je je aan alle richtlijnen houdt!).
Zonnebrandcrème kopen?
Hopelijk heb je iets aan deze blogpost als je jouw beste zonnebrandcrème koopt. Sla ‘m gerust op en heb je nog vragen over uV-filters of andere ingrediënten? Of heb je tips nodig? Laat het dan gerust weten in de comments hieronder of stuur me een privé berichtje.
*Dit artikel is een update van een eerder verschenen artikel
1 comment
Wat schrijf je toch altijd handige, informatieve artikelen! Heel fijn!