Een gezond uitziende huid krijg je niet alleen maar van het smeren van een fijne crème. Gezond eten, de juiste vitamines binnenkrijgen, healthy lifestyle én de juiste goede huidverzorgingsproducten afgestemd op jouw huid; die combinatie heeft pas echt effect. Heb je ondanks dat nog steeds last van een onzuivere huid? Van blijvende littekens door acné? Dan is een (chemische) peeling misschien de oplossing voor jou.
Wat voor soorten chemische peelings bestaan er?
Een peeling is een (exfoliatie) behandeling waarbij de bovenste huidlaag als het ware wordt verwijderd. Hierdoor verbetert de textuur van de huid en wordt ‘ie gladder en strakker. Er bestaan verschillende soorten peelings, voor verschillende huidtypen. Voordat je zomaar een peeling ondergaat is het belangrijk dat je er zelf (of met een expert!) achter komt wat voor type huid je hebt. Dan kun je de juiste peeling kiezen: een oppervlakkige-, een milde- en een diepe behandeling.
De milde behandeling
Een milde behandeling wordt gebruikt bij een onregelmatige huid, zoals bij (acne)littekens of andere oneffenheden en lijntjes. Voorbeelden hiervan zijn de TCA peeling en de Pixel Peel.
TCA-peeling
TCA staat voor trichloorazijnzuur. Komt dit zuur in aanraking komt met de bovenste huidlaag? Dan verdwijnt deze waardoor een nieuwe, gezonde huid extra snel zichtbaar is. Het zuur dringt door in de huid om vervolgens de huidfuncties te verbeteren doordat de celdeling in de lederhuid (de middelste huidlaag bestaande uit bindweefsel) wordt gestimuleerd. De TCA-peeling werkt goed bij pigmentvlekken en/of een verbetering van de huidstructuur.
Pixel Peel
De Pixel Peel is er voor de huid die zonschade, (acne)littekens en/of pigmentvlekken heeft. Deze peeling bevat een combinatie van trichloorazijnzuur en microneedling. Microneedling ken je misschien wel. Ze gebruiken hierbij een dermaroller, een roller met naaldjes die tijdens de behandeling in de huid prikken waardoor er kleine openingen ontstaan. Op deze manier dringt het zuur dieper door in je huid en kan het beter zijn werk doen.
De oppervlakkige behandeling
De oppervlakkige behandeling is de lichtste peeling die er is. Tijdens deze behandeling worden beschadigde huidcellen verwijderd en is de nieuwe, gezonde huid sneller zichtbaar. Hierbij kun je kiezen uit een peeling met Glycolzuur, wat werkt bij huidveroudering en houdt vocht makkelijker vast. Daarnaast is er een peeling met Salicylzuur. Dit is geschikt voor mensen met een gevoelige huid in combinatie met acne.
De diepe behandeling
Een diepe behandeling kan nodig zijn als je een hele onregelmatige huid met (acne) littekens hebt. Ook ernstige schade van de zon kun je hiermee behandelen. Dat doen ze met bijvoorbeeld Fenol.
Fenol is een stof die de natuurlijke eiwitten in de huid scheidt van hun water omhulsel. Hierdoor droogt de bovenste huidlaag en verdwijnt ‘ie. De stof stimuleert ook de celdeling in de lederhuid want hij dringt tot diep in de huid door. Een ander soort peeling is de Easy Phen Very Light peeling. Deze diepe peeling zorgt voor een verbeterende, liftende en strakkere huidstructuur en bestaat uit fenol, TCA en crotonolie.
Zie je door de bomen het bos nog?
Er zijn dus verschillende peelings die geschikt zijn voor verschillende huidtypen en doeleinden. Voor oppervlakkige behandelingen is er Glycolzuur of Salicylzuur. TCA-peeling of Pixel peelings zijn opties voor milde behandelingen. En bij diepe peelings kan gebruik worden gemaakt van Fenol of een Easy Phen Very Light peeling.
Ik kan me voorstellen dat het je duizelt na al deze technische informatie. Wat handig is om te onthouden is dat een chemische peeling dé oplossing kan zijn voor hardnekkige huidproblemen. Wil je meer weten over wat het voor jouw huid kan doen? Neem dan contact op met een expert.
*