Toen Tess net geboren was heb ik nachten lang Google afgespeurd naar de ingrediënten van baby billendoekjes. Welke ingrediënten kun je nu het beste vermijden? Ik heb er inmiddels mijn weg in gevonden. Om jou die nachten zoeken te besparen vertel ik je vandaag hoe ik er over denk.
Baby billendoekjes
Baby billendoekjes; hoeveel ik er daar al van heb verbruikt? Ontelbaar veel haha. Toen Tess net geboren was had ik me voorgenomen alleen washandjes met water te gaan gebruiken. Milieuvriendelijk, fris en je weet zeker dat je geen nare ingrediënten op het tere huidje van je baby smeert. In de praktijk bleek het toch iets anders te gaan. Ik gebruik nog steeds regelmatig washandjes maar baby billendoekjes zijn gewoon heel gemakkelijk. En tsja, gemak is met een baby in huis heel belangrijk 😉
Welke ingrediënten vermijden?
Inmiddels heb ik al flink wat soorten doekjes geprobeerd en de ene vind ik fijner dan de andere. Welke jij moet kopen? Dat is moeilijk te zeggen want het is maar net wat JIJ fijn vindt. De ene doekjes zijn nat, de andere droog en ook geur is super persoonlijk. Iets wat je wel objectief kunt bekijken is de ingrediëntenlijst. Want welke ingrediënten kun je nu het best vermijden? Ik kan je niet beloven dat ik alle ingrediënten in deze blogpost noem want het zijn er zo veel! Dat is eigenlijk met producten voor jouzelf precies zo.
Dit zijn in elk geval de ingrediënten waar ik op let:
- Parfum is het meest gemakkelijke ingrediënt uit dit lijstje om te onthouden. Veel baby’s krijgen een allergische reactie van parfum, vandaar dat ik dit ingrediënt het liefst zoveel mogelijk vermijd. In al Tess haar producten trouwens.
- Alcohol denat heeft een irriterende werking, net zoals dat in je eigen beautyproducten het geval is.
- Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ik ook uit mijn eigen beauty producten heb gedelete. Er is nogal wat discussie over de veiligheid van parabenen en ik neem graag het zekere voor het onzekere. Wil je meer weten over parabenen? Check dan deze blogpost eens.
- Methylisothiazolinone is ook een conserveringsmiddel en wordt vaak in plaats van parabenen gebruikt. Helaas blijken veel baby’s er een allergische reactie van te krijgen.
- PEG is de afkorting van Polyethyleneglycol en zegt an sich niet zoveel. Vaak komt er na PEG een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe groter de kans dat het een allergie veroorzaakt.
- Polyaminopropyl biguanide wordt ook wel afgekort als PHMB is in een bepaalde hoeveelheid zelfs kankerverwekkend.
Mijn favoriete baby billendoekjes
Waarom moet al die zooi erin zitten vraag ik me oprecht af. Alleen water is toch genoeg? En goedkoop? De basis van vrijwel alle baby billendoekjes is dan ook hetzelfde. Alleen om de billetjes zacht te houden moet er ook wat vettigs in zo’n doekje zitten. En ook al lette ik niet goed op in mijn scheikunde lessen, ik weet wel dat water en vet moeilijk te mengen zijn.
Er zijn doekjes die vrijwel alleen water bevatten, bijvoorbeeld die van WaterWipes. Deze vind ik omdat ze erg nat zijn ook super fijn maar helaas zijn ze ook HEEL erg duur. De baby billendoekjes van Neutral en Natusan zijn qua ingrediënten betreft mijn tweede keuze. Deze doekjes zijn (iets) goedkoper en bevatten relatief weinig ‘slechte ingrediënten’. Maar eerlijk is eerlijk, ik vind het nog steeds erg duur! Ik gebruik daarom regelmatig de Bumblies sensitive billendoekjes die nog geen euro kosten. Die bevatten geen parabenen of parfum maar wel propylene glycol. Dat is een cosmetische vorm van minerale olie waar discussie over is.
Het is en blijft een beetje schipperen….
2 comments
Wat een interessant artikel! Ik heb altijd de sensitive doekjes van Zwitsal. Waterwipes is inderdaad ook heel fijn!
Wat gek dat er in baby billendoekjes toch nog zoveel irriterende ingrediënten kunnen zitten; je zou verwachten dat ze juist rekening houden met de gevoelige huidjes van baby’s!