Vorige week wijdde NOS er nog een item aan: steeds meer vrouwen zijn allergisch voor gelnagels en gellak. En dat is een stuk serieuzer dan je misschien denkt. Daarom lees je hieronder alles wat je moet weten over allergie voor gelnagels en gellak. Over aan welke symptomen je zo’n acrylatenallergie herkent en of/en hoe je het voorkomt.
Weet wat je op je lichaam smeert
Ik vind het erg belangrijk dat we weten wát we op ons lichaam smeren. Niet om je bang te maken, integendeel. Naar mijn mening is er een hoop bangmakerij rondom cosmetica tegenwoordig. En dat is lang niet altijd terecht. Maar het is wel belangrijk dat je eerlijke, objectieve informatie tot je neemt (en je bijvoorbeeld niet laat leiden door marketingclaims van grote cosmeticafabrikanten). Dan kun je zelf een keuze maken of jij wel of niet deodorant met aluminiumzouten, een dagcrème met parabenen of bodylotion met minerale olie wilt gebruiken.
Een allergie voor gelnagels en gellak = een acrylatenallergie
En dus is allergie voor gelnagels en gel nagellak ook een belangrijk onderwerp dat ik bij je onder de aandacht wil brengen. Ik kreeg de artikelen al van meerdere kanten doorgestuurd, er kwamen verschillende vragen over en het leverde interessante discussies op. Want wat zijn de allergie gelnagels symptomen? Hoe weet je dat je allergisch bent voor acrylnagels? En bovendien: kun je een allergie voor gelnagels of gellak voorkomen?
Is een allergie voor gelnagels nou zo erg?
Sommige mensen zijn nou eenmaal allergisch ergens voor. Vervelend maar that’s life. Ook ik herken dat; berkenbomen, grassen, pollen, noten, dieren. Vervelend maar je leert er mee leven en in sommige gevallen biedt medicatie uitkomst. Zo kun je dus ook allergisch zijn voor gelnagels. Vervelend, dus dan maar geen gelnagels meer zou je zeggen. En dat klopt. Alleen betekent een allergie voor gelnagels dat je een allergie hebt voor de acrylaten die erin zitten. En van acrylaten worden heel veel medische hulpmiddelen gemaakt. Denk aan gehoorapparaten, tandvullingen, contactlenzen en botcement maar ook peacemakers. Als je allergisch bent voor acrylaten, is er dus een kans dat jouw lichaam deze hulpmiddelen (in de toekomst) niet accepteert. En dat is wel een dingetje!
Hoe weet je je of je allergisch bent voor gelnagels?
Gelnagel allergie symptomen
Maar hoe weet je nou of jij een gelnagel allergie hebt? De symptomen van een acrylatenallergie verschilt van persoon tot persoon. Maar de kans is groot dat je last krijgt van pijn en roodheid op de huid rondom je nagels, dat de huid opzwelt en je last krijgt van eczeem. Dat kan trouwens ook gebeuren op de huid rondom je ogen en in je hals, omdat de huid daar dunner is en je die huid waarschijnlijk aanraakt met je vingertoppen.
Moet je nu direct al je gelnagellak de deur uit doen? Nee, zeker niet. Allereerst wil ik benadrukken dat als jij een pinda allergie hebt, je waarschijnlijk geen pinda’s eet. Heb jij geen pinda allergie, dan eet je ze waarschijnlijk wel. En zo is dat ook met allergie voor acrylaten en dus gelnagels. Maar het probleem is dat iedereen op de lange termijn een allergie kan ontwikkelen voor deze stoffen. Dat komt vooral door verkeerd gebruik en contact met de huid. Het is een opstapeling waar je lichaam uiteindelijk op reageert, dus hoe vaker het verkeerd gebruikt wordt, hoe groter de kans dat je een allergie voor acrylaten ontwikkeld.
Het is dus voor iedereen aan te raden om zorgvuldig om te gaan met gelnagels en gelnagellak en het aanbrengen daarvan. Ben jij snel allergisch? Dan moet je misschien twee keer nadenken voor je dit gebruikt.
Kun je een allergie voor gelnagels en gellak voorkomen?
Nee, maar er zijn wel een aantal tips en tricks die ik je mee wil geven. Laat jij je kunstnagels of gellak aanbrengen in een salon? Kies dan altijd een professionele salon waar ze weten wat ze doen. Stel vooraf vragen zodat je weet hoe jouw nagelstylist werkt en met welke producten ze werkt. Een nagelstyliste die weet wat ze doet zorgt ervoor dat ze de huid rondom jouw natuurlijke nagel NOOIT beschadigd, werkt schoon en hardt de producten goed uit.
Ga je thuis zelf aan de slag met gelnagels of gellak? Dan is het ontzettend belangrijk dat je:
- de nagellak goed uithardt. De allergie ontstaat doordat je huid in contact komt met het nog vloeibare product, dat je moet uitharden onder een UV- of LED-lamp. Check dus ook de intensiteit van je lamp. Koop bij voorkeur een UV- of LED-lamp bij een betrouwbare aanbieder en niet bij een Chinese website.
- Zorg ervoor dat de gellak niet in contact komt met je huid, zeker niet als de vloeistof nog nat is! Let extra op bij de huid rondom je nagelriemen, rondjes en je vingertoppen.
Verder wil ik je meegeven dat iedereen een acrylaten allergie kan oplopen. Het probleem is dus niet een bestaande allergie. Iedereen kan op lange termijn een allergie ontwikkelen voor deze stoffen door verkeerd gebruik en contact met de huid. Het is een opstapeling waar je lichaam uiteindelijk op reageert, dus hoe vaker het verkeerd gebruikt wordt, hoe groter de kans.
HEMA-free gelnagellak
Moet je nu bang worden? Nee, zeker niet. Zorg wel dat je de tips en tricks hierboven serieus neemt. Als je al een acrylaten allergie hebt is dat helaas geen oplossing meer (want dan kun je simpelweg tegen geen enkel product dat je moet uitharden onder een UV- of LED-lamp). Dan is de enige oplossing gewone nagellak aanbrengen.
Voor ieder ander is een HEMA-vrije variant een goede verbetering omdat de kans op irritatie minder groot is. Zo heeft Pink Gellac mijn favoriete rubberbase onlangs uitgebracht in een HEMA-vrije variant. Dat wil trouwens niet zeggen dat je hier geen allergie voor kunt ontwikkelen. Nogmaals; elke lak die je onder een lamp moet uitharden bevat acrylaten en daar kun je allergisch voor worden.