Wist je dat ik tijdens mijn studie járenlang in de pensioensector heb gewerkt? En dat mijn eerste ‘echte’ baan bij één van Nederlands grootste banken was? Ik heb een bovengemiddelde interesse in financiële zaken, budgettering en let altijd goed op mijn geld. Niet zo gek, want mijn vader heeft me altijd geleerd om financieel nooit van iemand afhankelijk te zijn. Dat is goed gelukt!
Meer geld uitgeven dan je hebt?
Om me heen merk ik dat er flink wat mensen zijn die meer geld uitgeven dan ze hebben. Die niet sparen voor iets wat ze graag willen kopen maar het financieren. Of die elke maand een salaris ontvangen en geen idee hebben waar het geld naartoe gaat. Die elk salaris een klein stukje maand over hebben. Die geen idee hebben of ze binnen budget blijven. Een gebrek aan inzicht in je uitgaven kan erg vervelend zijn. Soms gaat het zelfs zover dat schuldsanering aanvragen onvermijdelijk is. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Heb jij moeite met je financieren en ontbreekt inzicht in je uitgaven? Dan heb je hopelijk wat aan deze tips.
1. Stel een budget op
Een budget vormt de basis van goed financieel beheer. Op deze manier kun je je inkomsten en uitgaven plannen en controleren. Zet allereerst al je inkomsten op een rijtje, zoals je salaris, extra verdiensten en andere bronnen van geld. Daarnaast is het belangrijk om al je vaste uitgaven op te schrijven, zoals hypotheek of huur, zorgverzekering en andere verzekeringen, abonnementen en eventueel het betalen van leningen. Wat er overblijft, kun je verdelen over variabele kosten, zoals boodschappen, uitgaan en kleding. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van hoeveel geld je hebt en waaraan je het uitgeeft.
2. Houd een uitgavenoverzicht bij
Om een duidelijk beeld te krijgen van je uitgaven, moet je ze bijhouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt bijvoorbeeld bonnetjes bewaren, een uitgaven-app gebruiken of regelmatig je bankafschriften controleren. Door consistent je uitgaven te documenteren, kun je patronen en trends herkennen en mogelijke geldverspilling ontdekken.
3. Analyseer je uitgavenpatroon
Eenmaal vastgelegd, is het tijd om je uitgavenpatroon te analyseren. Categoriseer je uitgaven in hoofdcategorieën zoals voeding, huisvesting, transport, entertainment en schulden. Bereken het percentage van je totale uitgaven dat aan elke categorie wordt besteed. Zo begrijp je waar je geld naartoe gaat en of er ruimte is voor aanpassingen. De app van mijn bank beschikt over een automatisch uitgavenoverzicht waarin je uitgavenpatroon automatisch geanalyseerd wordt, dat vind ik heel handig!
4. Maak gebruik van apps
Apps voor het bijhouden van je uitgaven kunnen enorm behulpzaam zijn bij het verkrijgen van inzicht in je financiën. Er zijn talloze apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je te helpen je uitgavenpatroon te volgen en te analyseren. Dat kan dus veel uitgebreider dan de app van je eigen bank, die ik gebruik.
Deze apps bieden vaak functies zoals het categoriseren van uitgaven, het instellen van budgetten, het genereren van grafieken en het verstrekken van meldingen over je financiële activiteit. Door een uitgaven-app te gebruiken, kun je gemakkelijk al je inkomsten en uitgaven op één plaats beheren, wat het proces van het krijgen van inzicht in je uitgaven aanzienlijk vereenvoudigt. Bovendien bieden veel apps de mogelijkheid om gegevens te synchroniseren met je bankrekeningen, waardoor het bijhouden van je financiën nog eenvoudiger wordt.
Inzicht in je financiën geeft rust
Met behulp van deze handige apps kun je op een georganiseerde en efficiënte manier werken aan het verbeteren van je financiële gezondheid. Mij is dat met de paplepel ingegoten en nu ik zelf moeder ben ervaar ik dat als een hele wijze les. . Gaat (zoals toevallig vorige maand gebeurde!) je telefoon stuk, de cv-ketel en is je dakraam lek? Net nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte voor je zonnepanelen? Dan hoef je je niet direct ongerust te maken.
*
1 comment
Fijne tips van een ervaringsdeskundige ☺️ bedankt voor het delen.